Wie zijn wij

Zorgboerderij De Hoop in Ter Aar is dé plek in het Groene Hart waar kinderen en ouderen met een beperking genieten van een fijne dagbesteding in een landelijke, dierrijke omgeving.

Uw kind, ouder of familielid kan, onder de zorg en begeleiding van de vakkundige medewerkers van Zorgboerderij De Hoop, ervaren dat elke dag een belevenis is. Ieder kan doen wat hij of zij het liefste doet en dat binnen een huiselijke, vertrouwde, kleinschalige groep.

 

Wij zijn Janneke en Nelleke Kelder

We zijn opgegroeid op de boerderij. In 2009 hebben wij de boerderij overgenomen van onze familie en zijn heel kleinschalig een zorgtak gestart. We hebben de melkkoeien omgeruild voor Belgische blauwe en Blonde d’ Aquitaine koeien. Dit zijn koeien die voor een lekker stukje rundvlees gehouden worden. Onze Zorgboerderij is ondertussen vijf dagen in de week geopend voor deelnemers die ons helpen met de dagelijkse verzorging van het vee en onderhouden van het erf en (moes)tuin.
We hebben beide een HBO opleiding in de zorgsector afgerond. Janneke heeft de opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming gedaan. Nelleke is afgestudeerd als Psychomotorisch Therapeut en Bewegingsagoog. Onze opleiding en ervaring in de zorg in combinatie met het boeren leven waarin we zijn opgegroeid was voor ons een ideaal plaatje. We wilden hier ook anderen van mee te laten genieten en zo is het idee van de Zorgboerderij ontstaan.

Medewerkers:

We hebben een klein vast team van medewerkers om ons heen die ons helpen bij het begeleiden van de deelnemers. Ze zijn minimaal MBO maar vaak ook HBO afgestudeerd en vullen ons aan met de kennis die ze op een bepaald gebied hebben. Voor de deelnemers is het erg prettig dat er altijd vaste bekende gezichten aanwezig zijn. Dit geeft een thuis gevoel en rust. Onze medewerkers ondersteunen ons ook in alles wat er op de Zorgboerderij gebeurd en denken mee hoe het nog beter kan.

Vrijwilligers:

We hebben een groep vrijwilligers om ons heen die ons ondersteunen bij de dagelijkse werkzaamheden, het begeleiden van de deelnemers, het erf netjes houden, het onderhouden van de moes en bloementuin, allerlei klussen doen, helpen bij grote projecten zoals een groot plein ophogen of met open dagen. Maar ook kijken ze mee naar de veiligheid op het erf en komen ze met nieuwe ideeën. Onze vrijwilligers zijn een belangrijke schakel op onze Zorgboerderij,  ze brengen gezelligheid en een netwerk mee waar onze deelnemers ook weer van kunnen profiteren. Er is altijd reuring en iets te doen op onze Zorgboerderij elke deelnemer kan hierdoor doen wat hij leuk vind.

Natuur:

We vinden het belangrijk om ons erf insect en vogel vriendelijk in te richten. We hebben jaren lang gebouwd en daardoor is er veel groen weg gegaan. Nu zijn we ons erf langzamerhand opnieuw aan het inrichten en planten we weer nieuwe bomen en struiken. We kijken goed wat we planten, zodat we meer vogels en insecten aantrekken en het goed vertoeven voor hen is. We hebben bloemenranden ingezaaid voor de insecten en er staan bijenkasten op ons erf van een vrijwilliger van ons die imker is. Ons grasland proberen we te verreiken met kruiden door ruige mest te strooien uit onze strostallen van de koeien, en het doorzaaien met kruiden in het voorjaar. De weidevogels houden van ruige mest, ze kunnen mooie nestjes bouwen van het stro wat hierin zit, en de ruige mest zit vol met torretjes en wormen wat voedsel is voor de vogels maar ook een aanwinst is voor het bodemleven van ons weiland.

Zonne-energie:

Het dak van onze nieuwe stal ligt vol met zonnepanelen, deze leveren genoeg stroom voor de gehele boerderij. De plannen liggen er om ook iets te gaan doen om van het gas af te kunnen. En bijvoorbeeld gebruik te maken van de warmte uit onze ruige mesthoop. Genoeg plannen om energieneutraal te gaan worden.

Water:

Onze boerderij heeft geen aansluiting op het riool, al het water komt uiteindelijk via een septictank in de sloot terecht. Vroeger was hierdoor de sloot erg vies waar de septictank op aangesloten was. We zijn gaan kijken wat we hieraan konden gaan doen. Want wat gooien wij allemaal weg via het toilet en de gootsteen? Naast allerlei chemische schoonmaakmiddelen, ook wasmiddel, vaatwastabletten, handzeep, shampoo. We hebben een bedrijf gevonden die probiotishe schoonmaakmiddelen verkoopt. Pro biotisch is het tegenovergestelde van anti biotica. Probiotica eten de slechte cellen op en vermeerderen de goedaardige cellen. Dit werkt zonder chemicaliën en werkt ook nog door nadat je hebt schoongemaakt. Onze sloot wordt weer steeds helderder en gezonder! Dit zou toch door iedereen gebruikt moeten worden? Ook al zit je op het riool aangesloten!